Du har nok hørt om ordet dugnad, men vet du hvor dugnad stammer fra og hva navnet dugnad betyr? Dugnad er fra den norrøne tidsepoken og betyr bokstavelig talt «god gjerning», som dugnad jo er. Det er en tid hvor enkeltpersoner, grupper, og til og med regioner, går sammen om et prosjekt. Det ulønnet og frivillig, og er noe som er ment til å støtte en enkeltperson eller et fellesskap. Det kan derfor være alt fra å hjelpe lokalsamfunnet med et prosjekt, som å bygge en lekeplass, eller at et nabolag bygger et fellesområde.

Men, i de senere har det kommet en ny tradisjon – salgsdugnad. Som fremdeles holder fast det gamle, men med en ny twist.

 Salgsdugnad – en ny tradisjon

Salgsdugnad er et nytt begrep her til lands, og er egentlig et konsept om å gå sammen om å tjene penger til et prosjekt. Som regel er det idrettslag, en russebil eller en skoleklasse som vil samle penger til et prosjekt, tur, arrangement eller noe lignende. Det gamle konseptet er der fremdeles, hvor mennesker går sammen om å arbeide mot et felles mål, og er ulønnet og frivillig. Men forskjellen er at man tjener penger på aktivitetene som deretter går til et felles gode.

Dette konseptet har kommet så langt, at det er kommet desiderte produkter på markedet som idrettslag, klasser og russebiler kan selge for å tjene penger. Produktene kan for eksempel ha navnet dugnadsprodukter, og er som regel ting som toalettpapir, kakebokser, tennbriketter, julekort og lignende.

Dugnadsprodukter og leverandører

Med dette har det kommet mange leverandører på markedet som vil gjør det enklere for organisasjoner, klasser og grupper å komme i gang med salgsdugnad. De fleste dugnadsleverandører har derfor produktene klare, og har til og med en fortjenesteskalkulator som enkelt regner ut hvor mye et lag vil tjene om de kjøper x antall produkter.